Durerea musculara (miofasciala) in partea mediana a spatelui

Durerea musculara („durere miofasciala”, termen medical sau „junghi”, termen popular) poate lua nastere din cauza unor intinderi sau luxari, miscarilor repetitive excesive si nivelurilor inalte de stres. Unii factori de risc, cum ar fi postura incorecta, oboseala, ridicarea de obiecte grele si chiar muschii slabiti pot sa va faca mai vulnerabili fata de accidentelor. Cauzele specifice cum ar fi stresul cauzeaza in mod normal multa tensiune in partea superioara a spatelui si in zona gatului, care poate duce la dureri de cap destul de intense.

Simptomele variaza de la o durere brusca puternica, spasme si durere de tip arsura pana la formarea unei dureri surde si disconfort care devin mai neplacute seara dupa zile mai lungi de munca sau activitate. Nodurile musculare si punctele de declansare pot cauza extinderea durerii de la muschiul afectat spre zonele alaturate.

Ce este, cum se ajunge la aceasta durere6

Muschii din corpul nostru au o multitudine de roluri diferite, ajuta inima sa bata, va ajuta sa ridicati obiecte, sa mergeti si chiar sa clipiti. Muschii afectati sunt muschii scheletali care se conecteaza la oasele din corpul nostru.  Acesti muschi scheletali sunt clasificati drept muschi voluntari, ceea ce inseamna ca ei se misca doar atunci cand creierul le indica astfel. Muschii scheletali au diferite forme si marimi in functie de rolul lor si unii din cei mai mari si puternici muschi se gasesc pe spate, in aproprierea coloanei vertebrale, facand ca aceasta zona sa fie mult mai expusa inflamatiilor musculare. Cei mai multi muschi sunt atasati de un os si se intind peste o articulatie pentru a sa atasa la un alt os. Acest atasament inseamna ca atunci cand un muschi se contracta si se scurteaza, articulatia se indoaie o data cu el, si cand muschiul se relaxeaza, articulatia de asemenea se intoarce la starea ei normala de relaxare, dand corpului puterea si forta de a se misca si a ridica.

Fiecare muschi este format din mii de fibre mici care au o puternica proprietate elastica. Aceasta permite muschiului sa se intinda si sa fie flexibil, si totusi puternic. Durerea musculara este in mod normal o durere care vine de la deranjarea fibrelor musculare mici fie prin accidentare minora, prin miscari repetate, contractare sau inflamatie.muschi

Ce sunt „galmele” musculare si punctele de declansare?

De cele mai multe ori,  durerea musculara vine din ceea ce este de obicei numit „galma” sau „nod muscular”. Aceasta se intampla atunci cand muschiul tensionat si contractat se aduna intr-o zona focala pana in punctul in care locul respectiv se simte la pipait ca un nodul sau o umflatura. Medicii si 5terapeutii  numesc aceste noduri „puncte de declansare”. Punctele de declansare pot aparea in orice muschi din corp si poate fi izolat intr-unul din muschi, sau in mai multi. Se crede ca punctele de declansare dureroase se formeaza in muschi acolo unde el a fost accidentat sau folosit exagerat. Durerea poate ramane izolata in acest punct de declansare, totusi in multe cazuri, durerea se simte nu in punctul respectiv ci in cu totul alta zona. Zonele de iradiere ale punctelor de declansare sunt aratate in plansele alaturate articolului.

Cum se manifesta durerea musculara?

Simptomele variaza in functie de natura afectiunii. Daca este vorba de o accidentare brusca si
severa, care implica muschii, atunci durerea este ascutita si cu o senzatie de arsura, posibil, din cauza spasmelor musculare care duc la o mobilitate limitata a zonei afectate. In unele cazuri, durerea ascutita continua iar in altele este inlocuita cu o durere surda timp de o zi sau doua dupa accidentare. Daca, pe de alta parte, este vorba de o accidentare lenta si gradata din cauza ridicarii de obiecte in mod repetitiv sau posturii inadecvate in timpul sederii la birou in fiecare zi, nivelurile de durere creste de 4la un disconfort general mic, mai ales seara dupa munca, pana la o durere surda constanta care variaza in intensitate si care se atenueaza prin miscare si intindere. In unele cazuri, durerea este asemanatoare senzatiei de arsura, si sunt si cazuri in care senzatia este ca de intepaturi de ace. Durerea este in mod normal foarte intensa in locul muschiului afectat sau a punctului de declansare iar durerea transmisa muschilor din zona invecinata este mai generala. Durerea poate fi agravata de miscari bruste sau repetitive care intind muschiul afectat sau, dimpotriva, de a sta in aceeasi pozitie prea mult timp.

Ce tip de tratament exista?

Tratamentul medical consta din antiinflamatoare si antialgice pentru a reduce si controla inflamatiile, sau medicamente care se relaxeze muschii pentru  reduce spasmele. Multi au 3raportat ca s-au simtit mai bine dupa terapia prin masaj, inclusiv terapia pe punctele de declansare, acupunctura si presopunctura; durerea se reduce rapid, datorita relaxarii muschii incordati si dizolvarii punctelor de declansare. Masajul, combinat cu terapie cu caldura sau rece poate da rezultate remarcabile. Pungile cu gheata sunt de ajutor dupa accidentari din cauza miscarilor bruste, iar caldura este buna pentru durerile care se acumuleaza in timp din cauza muschilor tensionati (curent), desi multi folosesc o combinatie dintre cele doua. Cand folositi o punga cu gheata, aveti grija ca gheata sa fie acoperita, pentru a evita arsurile de gheata pe piele si pentru cele mai bune rezultate, aplicati punga cu gheata timp de 10-15 minute cu pauza de 30 minute. Cand folositi ceva fierbinte, aplicati-l timp de 20-30 minute. Daca motivul tensiunii musculare este o articulatie accidentata sau intepenita, atunci terapia de tipul osteopatiei si chiropracticii, combinata cu masajul, este foarte benefica.

2Se recomanda sa nu faceti miscari sau sa stati in posturi care sa agraveze afectiunea, totusi nu este recomandata odihna totala. Incercati sa va miscati incet si des, aceasta previne rigidizarea muschilor. Daca sunteti nevoiti sa stati asezati timp indelungat, nu incercati sa mentineti o postura buna sau corecta in mod fortat. In schimb, stati in cel mai confortabil mod, chiar daca nu stati corect. Cel mai important lucru, in schimb, este sa nu stati in aceasta postura prea mult timp. Regula de baza este sa nu stati locului!

Dupa recuperare este important sa faceti in asa fel incat durerea musculara sa nu se repete.
Daca tensiunea s-a dezvoltat din cauza posturii sau slabiciunii muschilor, este extrem de important sa modificati asezarea scaunului si a biroului si sa va intariti muschii. Antrenamentul de recuperare, pilates sau yoga sunt foarte bune pentru a intari muschii si a imbunatati postura. Daca tensiunea musculara este provocata de niveluri inalte de stres si nu puteti sa eliminati cauza stresului, atunci puteti gasi ca tratamentul cu biomasaj energetic regulat este de mare ajutor in eliminarea durerilor musculare.1

Cu tehnica biomasajului energetic se ajunge la rezultate rapide si durabile, bineinteles luand in calcul toti factorii care au declansat durerea si eliminand-o. Avantajul tehnicii este ca prin bioenergizarea locului inflamat se va curata energetic intreaga energie uzata produsa de afectiune. Prin biodetectie se poate localiza exact punctul de presiune (punctul de declansare).

Energia cauzata de stres va fi eliminata prin tehnica bioenergizarii si astfel regenerarea punctelor afectate va decurge rapid si fara obstacole.

(Visited 4,263 times, 1 visits today)